Нямате продукти в кошницата.

Междинна сума: 0,00 лв.

Какво е Био?

Всичко тръгва от позабравената връзка между хората и тяхната храна. Тази връзка е прекъсната – ние живеем в градове, битието ни е динамично и в повечето случаи не позволява да сме свидетели на отглеждането и добиването на храната си. Индустриализацията е погълнала и този толкова важен за нашето благосъстояние процес. Икономическите формули са направили така, че е “по-изгодно” да ядем ябълки от друг континент, в които могат да се открият повече странни комбинации от тези в Менделеевата таблица, отколкото витамини.

Био продукти са само тези, които имат издаден сертификат за биологично земеделие. Издаването на такива сертификати е регулирано в европейското законодателство и се прави от лицензирани органи, които осъществяват контрол. Целта на био земеделието е да се опазват почвите, водите и био разнообразието, а ефектът от него е, че био храните предлагат здравословна алтернатива на конвенционалното индустриално производство на храни.

 

Знакът БИО на даден продукт означава, че той е произведен съгласно изискванията на Наредба 2092/91 на ЕК за биологичното земеделие.

Има няколко основни принципа, които се спазват при био производството:

 • да не се използват изкуствени (синтетични) химични добавки (пестициди, антибиотици, торове, хранителни добавки, консерванти и др.);
 • растенията, предназначени за директна консумация, да се отглеждат в почва, която е чиста от химикали от поне няколко години;
 • храната за животните, които дават био-продукция (напр. мляко, яйца) да е също продукт на био земеделието;
 • забранява се употребата на химически синтетични и лесно разтворими минерални торове, както и употребата на генни технологии под всякаква форма;
 • периодично целия процес да се подлага на контрол от страна на контролиращи органи.

Храната е необходимост и удоволствие. Тя трябва да набавя всички нужни вещества за правилното функциониране на организма, като по този начин ни предпазва от заболявания и ни дава енергия. Тя трябва също така да притежава вкусови качества, резултат от естествените процеси в природата. И още нещо важно – тя не трябва да бъде добивана с цената на замърсена и увредена околна среда. Точно обратното, тя трябва да бъде създавана с грижа за околната среда. Това е истинската храна, която дава здраве и щастие на нас и нашите близки. Такава, каквато трябва да бъде:

- с липса или изключително ниско съдържание на опасни добавени вещества;

- да съдържа повече хранителни вещества, защото е обработена по целесъобразен начин;

- нови изследвания показват, че био храните имат по-добри "жизнени" показатели от конвенционалните.

 

Soil Association, Англия

Основни изисквания:

 • Производителите са длъжни преимуществено да използват компоненти с растителен произход.
 • Суровините трябва да бъдат свежи и преработката им трябва да се осъществява по механични, максимално щадящи методи без използването на вредни химически вещества.
 • Забранено е използването на изкуствени оцветители, ароматизатори, продукти от нефтопреработка, силикони, полимери, ГМО и продукти, получени от мъртви гръбначни животни. Изключение правят ингредиенти, които се добиват без насилие над животните и имат органично сертифициране.
 • Всички вещества се проверяват за отсъствие на токсичност и биоразграждане.
 • Забранено е тестването на продуктите над животни.
 • Процесът на производство и опаковъчните материали трябва да съответстват на екологичните норми.
 • Производителите се ангажират да правят всичко възможно за защита на природните богатства на планетата и предотвратяване на замърсяването на околната среда при всички етапи на производство.

 

USDA, САЩ

Някои съставки в козметиката могат да бъдат сертифицирани от този орган, например етерични масла, екстракти и т.н., но специфични съставки за козметиката като емулгатори и консерванти не попадат в капацитета на контролния орган, който работи предимно за храни.

 

 

AB (Agriculture Biologique) – официалния стандарт и лого на био продуктите във Франция, който е синхронизиран с единния европейски стандарт за био продукти.

 

 

 

 

BIO-SIEGEL е държавен знак за биопродукти. Той е въведен през 2001 от Федералното Министерство на храните, земеделието и потребителската защита на Германия, за да помогне на потребителите по-лесно да се ориентират в разнообразната и не винаги коректно поднесена информация за качествата и произхода на продуктите, предлагани на пазара като „био”. Поставя се само върху продукти и хранителни стоки, които се произвеждат и контролират в съответствие с европейските регламенти за екологично земеделие и производство. BIO-SIEGEL внася яснота, единство и надеждност в обозначаването на биопродуктите.

 

Био КОЗМЕТИКА?

Разработени са стандарти, признати и установени, както в отделните страни, така и на международно равнище.

Общото между различните стандарти е, че са забранени синтетични масла, мазнини, синтетични оцветители и ароматизатори. Използват се растителни суровини, включително и от биологично производство. Животинските вещества са ограничени до восъци и пчелни продукти. Забранени са ГМО и тестването върху животни.

За да бъде истинска био, органична или натурална козметиката, тя трябва да бъде контролирана от независим орган и на опаковката да стои неговия знак. В света съществуват няколко знака за био/органик и натурална козметика, придобили известност заради своите ясно определени правила и системи за контрол и сертификация.

 

BDIH, Германия

Стандарти:

 • Минимум 95% от всички ингредиенти в състава са длъжни да бъдат органични.
 • В състава на продукцията не трябва да присъстват силикони, парафини, минерални масла, изкуствени оцветители, ароматизатори, ГМО.
 • Забранено е използването на суровини с животински произход (например масло от норка, мазнини от мармот, мазнини от други животни, както и животински колаген).
 • В качеството на консерванти е разрешено да се използват само консерванти с природен произход.
 • Не бива да се използва опаковка за съхранение на продукта, която съдържа PVC и други халогенирани полимери.
 • Не се допуска провеждане на опити с животни при тестването на суровините.

 

NaTrue, Белгия

Сертификацията е изградена на три нива: сертифицирана натурална козметика, сертифицирана натурална козметика с най-малко 70% биологични съставки и сертифицирана биологична козметика – най-малко 95% био съставки.

Основните  изисквания:

 • Забранено е използването на вредни или съмнителни химически вещества, а също продукти от нефтопреработка, аромати, консерванти, оцветители, ароматизатори, силикони, полимери.
 • Забранено е използването на вещества, получени от генно-модифицирани организми и радиоактивни вещества.
 • Да не са тествани върху животни.
 • Съставът да бъде от серифицирани природни растителни компоненти.
 • Опаковката да бъде от биоразградими материали.

 

Cosmebio, Франция

Cosmebio възлага контрола на друга френска организация - Ecocert, която работи в областта на натуралната и био козметика. Има две степени на сертификация. За Био лого – най-малко 95% от състава трябва да е от природен произход, а 95% от растителните суровини да са биологични. Като цяло дялът на био съставките трябва да са най-малко 10%. За другата степен „Еко” – най-малко 50% от растителните суровини трябва да са биологично произведени.

 

ECOCERT, Франция

ECOCERT са разработили и утвърдили стандартът COSMEBIO, който определя официалните норми за производство на натуралната и органична козметика във Франция, съгласно които: 

 • Козметичните формули са длъжни да имат в състава си не по-малко от 95% компоненти с природен произход. Тези компоненти са длъжни да бъдат органични – отглеждани с помощта на биологично земеделие.
 • Не бива да съдържат продукти от нефтопреработка, силикони, генетично-модифицирани съставки, изкуствени консерванти, синтетични аромати, оцветители и продукти с животински произход.
 • Не бива да се тестват върху животни.
 • Процесът на производство и опаковъчните материали са длъжни да съответстват на екологичните норми.