1. Може би си мислите: "Какаото е какао", но това не е така!

В рамките на вида - Theobroma cacao, има няколко разновидности на какаото, които се различават по отношение на техния аромат и интензивност на вкуса, с фините нюанси, които остават в устата ни дълго след като шоколадът се е разтопил. Какаовото масло и другите какаови продукти принадлежат към сорта - Criollo, който е известен със своя богат аромат и дълготрайни фини нюанси. На него се пада по-малко от 5% от световното производство на какаови култури, тъй като изисква много знания и опит, за да се култивира. Поради тази причина, Criollo какао е по-скъпо, но и с по-високо качество, по-богат вкус и по-голяма хранителна стойност.

2. Повече от 70% от световното производство на какао идва от Африка, въпреки че какаовото дърво произхожда от Южна и Централна Америка. Какаото на „ Healthy Solutions” се отглежда в Перу, и отговарят на стандартите за биологично земеделие и търговия. 

3. Какаовото масло започва да се топи при температура, като на човешкото тяло и е прекрасен метод за лечение на стрии. При прилагането на какаово масло в кожата, трябва силно да се масажира съответното място.

4. Какаовото масло е без стимуланти, за разлика от какаовите зърна. Теобромин и малки количества кофеин са естествено присъстващи в какаото на зърна, но остават в сухата маса след извличане на мазнините. Ето защо, какаовото масло не стимулира нервната система и може също така да се консумират преди лягане. Тъй като той е свободен от стимуланти, също така е безопасен за децата.

5. Какаовото масло е вечно.

Благодарение на високото си съдържание на витамин Е какаовото масло  има изключително дълъг срок на годност, най-малко от две години. Това също е и причината  какаовото масло да се добавя в кремове, лосиони и други козметични продукти.