Нямате продукти в кошницата.

Междинна сума: 0,00 лв.

Нутригеномика

НутригеномикаНутригеномика
Нутригеномиката – незаменима при персонализираните препоръки за хранене

 

Какво е НУТРИГЕНОМИКА?

Нутригеномиката е сравнително нова сфера от генетиката, изследваща връзката между генома на хората и техните хранителен режим и начин на живот.
Отдавна е ясно, че хората реагират по различен начин към определени храни. Например, хората с непоносимост към лактоза изпитват стомашно-чревен дискомфорт след консумация на определени млечни продукти, докато други лица могат да консумират мляко и млечни продукти без никакви проблеми.
Нутригеномика ни позволява да разберем как нашите гени влияят на начина, по който реагираме на храни, напитки и добавки, които консумираме.
Една обща поговорка е, че гените ни зареждат пистолета, но това което дърпа спусъка са нашите навици.
Благодарение на напредъка в науките за храните, ние вече знаем, че нашите гени играят важна роля в това как нашата храна се отразява на здравето ни.

 

Каква информация ни дава изследването?

Тестът – „Нутригеномика“ помага да оптимизирате вашата диета според вашите гени, за да се намали риска от някои здравни състояния и заболявания. Всеки тестван ген има значително участие в начина, по който тялото преработва определени храни и хранителни съставки. С тази информация, ние ще знаем от кои храни и хранителни вещества тялото ви се нуждае повече и от кои по-малко. Нутригеномиката има сериозен потенциал за профилактиката на различни заболявания, като рак, сърдечно-съдови заболявания, аутизъм, инсулт и диабет тип 2. Ранното откриване на генетично предразположение към тях дава реалната възможност да ги предотврати десетиления преди тяхното проявление.
Съвременните генетични тестове в сферата на нутригеномиката дават значителен обем информация, която няма как да бъде получена по друг начин.
Чрез генетичен тест може да се определи, например колко чувствителен човек може да бъде към количеството или вида на мазнините в диетата, дали може да се очаква значително забавена загуба на тегло, в следствие на упражнения, до каква степен малкото количество сън влияе върху наднорменото тегло и затлъстяването, потенциал за резистентност към инсулин.

 

Кой може да се тества?

Всеки има възможност да си направи такъв вид тест, като материалът може да бъде взет дори и в собствения му дом.
Нутригеномиката е сигурна и надеждна , тъй като не се уповава на моментното здравно и физическо състояние на изследвания човек, а на неговия геном! А както е известно нашият геном не се изменя, т.е. генетичните тестове са еднократни и резултатите са валидни през целия ни живот. Също така, тези резултати са уникални за всеки, което и целта на медицината в 21 век – да се персонализира.
Храните притежават и свойството да променят изявата на генетичната информация, а оттам могат да допринесат или потиснат развитието на дадено заболяване. С този аспект на храненето се занимава науката нутригеномика.

  „Healthy Solutions” предоставя няколко панела с генетични изследвания, които ще отговорят на въпроса – Какво иска да каже Вашата ДНК?


 

НутригеномикаПанел „Нутригеномика“ 

Молекулярно-генетичен анализ на вариации (полиморфизми), разположени в гени от важни метаболитни пътища свързани с правилното метилиране и метаболизиране на различни хранителни вещества и химични субстанции, както и гени свързани със синтеза и действието на ключови за организма витамини и минерали. Изменения в анализираните гени се свързват с предразположения към витаминни дефицити и намалена детоксикация на организма. 

Панелът намира приложение в индивидуалния и правилен начин на хранене и прием на хранителни добавки (витамини и минерали) с цел подобряване качеството на живот при хора в различни възрастови групи.


 

НутригеномикаПанел „Контрол на теглото и Физическата активност“ 

За оптимален подход при контрол на диетата и на физическата активност. Този панел се базира на индивидуалните генетични различия в метаболизма, абсорбцията на мазнини и отговора при физическа активност.
Анализът включва изследване на генетични вариации, публикувани като най-важни в генетичната карта на затлъстяването. Пациенти с определени вариации в гени са по-чувствителни към количеството на мазнини в храната, докато при други оптимална загуба на тегло се наблюдава при програма, включваща максимална физическа активност. Генетичните изследвания и тяхното приложение в спорта имат голямо значение за правилното насочване към определен вид спорт за постигане на по-добри резултати.


 

НутригеномикаПанел „Спорт“

Генетичните изследвания и тяхното приложение в спорта придобиват все по-голямо значение за правилното насочване на децата към определен вид спорт, което неминуемо ще се отрази върху резултатите на бъдещите ни елитни атлети.

 


 

НутригеномикаПанел „Предразположение към наднормено тегло и затлъстяване в ранна детска възраст“

Базира се на индивидуалните генетични различия в метаболизма на мазнини и въглехидрати, абсорбцията на мазнини, регулацията на инсулин и лептин, и регулацията на апетита. Анализът включва изследване на генетични вариации, публикувани като най-важни в генетичната карта на тази патология в детска възраст.

 


 

НутригеномикаПанел „Скрининг за мутации при синдромно и несиндромно затлъстяване в ранна детска възраст на SIM1 гена“

Мутации в гена се свързват със затлъстяване в ранна детска възраст, силен глад и повишен апетит (хиперфагия).

 

 


Нутригеномиката обещава персонална медицина и здраве, базирано на разбирането на нуждите ни от разнообразни храни, хранителния и здравния ни статус и генотипа ни.